Følgende artikel blev bragt i Endelavebladet, som bliver udgivet 8 gange om året.

 

   Her er en lille historie, som udsprang af en mail til museet, som jeg modtog i november måned fra en mand i Struer området. Han er blevet den lykkelige ejer af et flygel, som blandt andre har tilhørt en læge Jastrau, som har praktiseret her på Endelave fra 1894 til 1900. Så tænker man jo straks, hvordan i alverden får man lige fragtet sådan et sart møbel med datidens fragtskib osv. ud til øen  Endelave? Det har været en sjov og spændende opgave at være med til at løse.

 

  Men lad os lige ridse lidt forhistorie op om denne Jastrau, der ikke har været en hr. hvem som helst. Henrik Wilhelm Jastrau blev født i 1863 i Kiel, og var ud af en meget musikalsk familie på faderens side. Der var både violinspillere, regimentsmusikere og en berømt farbror, der var operasanger både i udlandet og senere på Det Kgl. Teater. Familien flyttede så til Nordsjælland og HWJ blev uddannet læge i 1889 og praktiserede i Nordjylland bl.a. i Aalborg. I marts 1894 tiltrådte han som kommunelæge (hed det dengang) på Endelave, og i juni måned blev han gift i Aalborg med en bankdirektørdatter, Anna Hartvigson.

   Det er også året, hvor han købte Hornung og Møller flygelet på fabrikken i København. Hornung og Møller eksisterede fra 1827 til 1972 og var kendt i hele Europa som et kvalitetsfabrikat, og fremstillede ikke kun flygler, men også forskellige typer opretstående klaverer.

 

  At købe et flygel i år 1894 for 1200 kroner har været vild luksus og har da været forbeholdt de få. Iflg. Danmarks Statistiks prisberegner svarer det ca. til 72.000 kr. i nutidsmønt!! Derudover har det krævet en nøje tilrettelagt timing at få det leveret på Kongevejen 48! Højst sandsynligt er det blevet fragtet med godstog, og med jernbanefærger over både Storebælt, (åbnet i 1883) og Lillebælt ( her blev overfarten mellem Strib og Fredericia taget i brug i 1872) og videre til Horsens. Derfra er flygelet blevet transporteret enten med en sejlførende fragtskonnert eller måske med den ugentlige dampfærge, der startede i 1893. Afhængig af vejret har sejlturen varet 4-5-6 timer, hvorefter skibet har ankret op ud for ”landingspladsen”. Derefter er flygelet blevet omlosset til en pram eller barkasse, som var en slags tømmerflåde og pga. formen populært omtalt som ”strygejern” der så blev staget 400-500 m ind til fast grund. Det har været temmelig besværligt skulle man mene! Man kan tænke på, at han virkelig har nydt at musicere for sin unge kone og (senere) børn. Måske har ø-boerne været budt til musiksammenkomster, måske har han undervist nogle børn. I hvert fald har musik fyldt meget i hans liv.

 Men han var dog også optaget af øens præst, pastor Willer, som forsøgte at omvende de folkelige øboere til gudfrygtighed og tro i en sådan grad at der opstod en bevægelse imod. Jastrau var hovedmanden for de vantro og fik iværksat klager til biskoppen, som måtte aflægge besøg på øen under stor ”mediebevågenhed”. Det forsonede ikke parterne, pastor Willer fik senere nyt embede og læge Jastrau tabte sit engagement for øen og fik embede som distriktslæge i Thorshavn på Færøerne. Det var i september år 1900.    

  Tilbage til flygelet, besværligt har det været igen at få pakket det forsvarligt ind i klæde, kørt på hestevogn hen til landingspladsen, losset om, staget ud til fragtskibet på reden osv.. Den nye havn og mole var netop under opførelse men blev først taget i brug i 1901, så skibene kunne fortøjes og lægge til kaj og dermed gøre godstransporten nemmere. Efter nogle år på Færøerne, vides kun at han flyttede til Helsingør, hvor han var praktiserende læge til 1934, immigrerede til USA i 1935, kom tilbage til Nordsjælland, hvor han døde i 1942. Om flygelet har været med på Færøerne og hvad dets videre skæbne har været ved vi heller ikke, før end ovennævnte familie købte det i efteråret 2008 i Sorø.

  Så måtte det endnu en gang over bælterne dog nok under mere komfortable og sikre forhold!

 

Inge Grosen

 

Tilbage til Hornung & Møller flyglet på Kirkeby

 

Kilder: Palle Lykke Ravn, Danmarks Statistik og Endelave Museum (bl.a. uddrag af lærer Cederskjolds beretning om Endelave)